Sondag 09 November 2014

Kombuis - Bewaar jou aarbeie

9 Oktober - pas gekoop
Vandag gaan ek bietjie gesels oor die bewaring van die duurgekoopte aarbeie. Meeste van ons ken die terleurstelling ... jy betaal ten duurste vir a houertjjie aarbeie en jy sit dit in die yskas vir Sondag se nagereg. O wee ... Sondag maak jy dit oop en al wat daar is, is pap en muf bedekte bolletjies in die bak ... jou bloed wil kook want dis dan skaars drie dae terug wat jy gestaan en wik en weeg het en toe maar ingegee het en gekoop het.

Klaar gewas ...
Nou my ma het my geleer ... "Waste not ... want not!"

Ek gaan julle nou vertel hoe ek my aarbeie bewaar. Die waarheid is dat jy kan alle bessies wat jy koop so behandel. Probleem met my plan is dat dit bietjie moeite verg en uit dure ondervinding het ek al geleer dat luiheid mos maar eintlik die wenner is in die meeste gevalle waar klein dingetjies gedoen moet word.

29 Oktober - 10 dae later
As my ma groceries gaan koop het en sy kom by die huis, dan het sy sorgvuldig elke blikkie, botteltjie of pakkie met a klam lap afgevee want sy wou nie die "vuil" goed in haar koskaste hê nie. Goed wat yskas toe moes gaan is afgevee met a klam vadoek wat in Jik water gedoop was.

Terug by die aarbeie ... gooi so liter koue water in 'n glasbak en gooi dan twee eetlepels asyn in die water.

5 November - geen muf
Dompel nou die aarbeie hier in en beweeg dit goed rond. Haal die aarbeie uit en pak oop op a skoon vadoek. Gooi 'n ander vadoek bo-oor en druk liggies, jy wil die aarbei droog maak maar nie kneus nie. Ek gebruik papier handoek vir dit.

Laat lê vir so dertig minute en dan plaas jy papierhandoek onder in a goeie houer wat lugdig kan toemaak. Pak nou die aarbeie versigtig in die houer in, ek sit die grootstes onder. Moenie die stingels en blare afbreek nie.

Sit nou in die yskas.

Die aarbeie wat ek hier wys was na drie weke nog kraakvars en geen muf nie.

Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.

Saterdag 25 Oktober 2014

Hoender - Maklik en lekker uit 'n pakkie

Meeste van ons koop soms die klaar gaar hoenders by ons geliefde koswinkel en dan as ons by die huis kom dan vind jy die voëltjie is maar droog en redelik onsmaaklik ... as jy gelukkig is dan proe hy darem na een of ander spesery maar van die hoendersmaak is daar nie veel nie. As jy nie gelukkig is nie dan proe hy sommer na vis.

Sappige hoender uit die oond
Nou weet ek uit ondervinding dat 'n klomp mense sommer dadelik regop gaan spring en begin vertel van die wonderlike hoenders wat hulle by hulle uitverkose hoenderwinkel koop en die lofliedere gaan soms meer as een vers hê.

Wel my ondervinding is dat die klaargaar hoenders oor die algemeen nie lekker is nie en maar net die basiese behoefte aan kos bevredig.


Gelukkig leef ons ook in 'n tyd wat ons groot keuses het van voorafgegeurde en in 'n plastieksak verpakte rou hoenders te kan koop.

Feit is dat as jy mooi oplet dan koop jy baie keer groot winskope met die hoenders ... een rede vir dit is dat die hoenders in massa by die winkels aankom en dis gevries ... volgende begin die winkel die hoenders ontdooi en in verskillende formate aanbied in die yskaste. Nou soos dit maar is, gaan alles nie altyd elke dag verkoop nie en aan die einde van die dag sit die winkel met ontdooide hoenders wat nie eintlik weer gevries kan word nie ... en die winkels enige gewetens het doen hulle dit nie. Ten einde daai hoender nou 'n tweede kans te gee op die rak word dit in allerhande souse gedoop en so met sous en al verpak. Hulle is ook gewoonlik geneigd om die hoenders se prys te laat val om dit meer aantreklik te maak vir die kopers.

So volgende keer as jy by die hoenderrakke staan ... vat so bietjie tyd en kyk na die per kilogram pryse. Jy sal verbaas wees hoe jy soms 'n hoender met sous vir minder kry as die vars hoenders. En onthou net, jy betaal vir die sous ook daai per kilogram prys ... so moenie laat die winkel jou met 'n slappe vang nie en daar is 'n emmer sous met 'n voëltjie wat kan rondswem nie.

Nouja ... jy sien die prys is lekker en jy koop ... ek koop sommer so paar as die prys regtig warm is.

Nou kom die ding ... jy kom by die huis en jy wil die hoender gaarmaak. Ek gaan nou aanneem dat jy die hele hoender wil gaarmaak en nie in stukkies kap nie.

 Jy het heel waarskynlik honderde resepte oor hoe om so heel hoender in die oond te maak en die metodes is legio.

Reg vir die mikrogolf oond
Ek gaan julle nou vertel hoe ek die spesifike hoender doen ... op 'n Man Kos manier en dit beteken die mans kan hulle vrouens lekker bedref sonder baie moeite.

Eerste stap ... ek plaas die hoender in 'n bak waarin hy mooi plat kan lê en dan sny ek reg in die middel van die sakkie so klein gaatjie oop. Ek trek die sakkie dat die gaaitjie in 'n punt opstaan.

Nou in die mikrogolf oond in vir 12 minute ... ek het 'n 1000 watt oond. Die gaaitjie laat die stoom bietjie ontsnap terwyl daai hoendertjie baljaar in die sous.

Sit intussen jou oond op so 210C ... weereens kan dit verskil van oond tot oond maar jy soek die oond lekker warm.

Na die mikrogolf, reg vir die oond
Tweede stap ... sodra die hoender uit die mikrogolf uitkom ... sny ek die sak oop en laat die hoender met sous en al in die bak ingly.

As die oond reg is ... middelste rak ... gaan hy in ... 10 minute.

Derde Stap ... na 10 minute draai ek my oondverstelling nou dat die boonste element alleen aankom en ek bak hom nog so 10 minute ... jy kan grill ook ... wat jy soek is dat die vel so bietjie braai en brand.

Nou uit en stel die horlosie ... laat die hoender so in die bak rus vir 10 minute voor jy hom sny.

Heerlike Hoender
En daar het jy dit nou ... 'n heerlike sappige vars gebakte hoender met baie min moeite en baie min skottelgoed. Geen rede om 'n klaargebakte een nou eers weer warm te maak nie.

Sny of breek in porsies en geniet dit. Let op hoe sag en sappig die borsvleis is ... dit is mos gewoonlik streepsak droog en draderig.

Lekker kook tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.

Dinsdag 26 Augustus 2014

Botter - Maak jou eie

Vars brood en plaasbotter
As daar nou een ding is wat menige boerseun breed laat glimlag is dit die gedagte aan vars brood met plaasbotter. Plaasbotter is deesdae iets waaroor die meeste van ons net kan droom terwyl ons die gekoopte maasa geproduseerde botter skepties aankyk.

Click here for this story in English

My ma het 'n geliefde gesegde gehad ...

"Waste not, want not !"

In die kort gesegde is 'n groot waarheid weggesteek wat deel geword het van my algemene bestaan. Ek is nie iemand wat sommer iets weggooi nie en as ek a leë botteltjie of bakkie sien dan was ek dit mooi uit en pak dit weg wat eendag gaan ek so houertjie nodig kry en dan gaan daar een gekoop moet word.

Vinnig en maklik
Nou by die botter ... ek is dood seker dat meeste van ons al gesien het hoe ons botteltjie vars room sy vervaldatum verbysteek en dan met ergenis dink ... "En wat nou !"

Natuurlik kan jy die suurroom gebruik op aartappels en ander plekke mar die feit bly, die room het suur geword.

Miskien weet baie van julle dit, miskien nie. Daar is 'n baie goeie gebruik vir die suurroom, maak BOTTER !

Dis reg ... maak jou eie botter ... dit vat so 15 minute van jou tyd en so bietjie skottelgoed op die einde maar jy sit met heerlike botter.

Die bonus is dat jy dit kan geur na jou smaak.

Eerste stap ...  gooi die suurroom in jou voedselverwerker. Jy kan natuurlik vars room ook gebruik maar die suur room maak net lekkerder botter.

5 minute
Klits nou op die hoogste spoed tot jy die botter sien vorm. Vat so 5 minute.
Gooi nou so drie eetlepels yswater in en klits weer vir 30 sekondes.
Lekker botter
Gooi die karringmelk nou af ... ja dis reg ... karringmelk.

Gooi weer so drie eetlepels yswater in en klits weer 30 sekondes.
Gooi nou die water ook af ... hou die vog, dis lekker in plaatkoekies.

Skep die Botter in a metaalbakkie en pers dit met a lepel se agterkant. Gooi die vog ook af.

Druk die laaste watertjies uit.
Nou gooi ek so bietjie growwe sout in en werk dit deur. Gooi enige water wat nog uitkom ook af.

Dis die stadium waar jy nou enige geurmiddels kan ingooi, knoffel, peper, rissies.

Skep in 'n klein bakkie en sit in die yskas. Heerlike vars botter uit 'n 500ml botteltjie room wat suur geword het.

Ek kry so 170 gram botter uit 500ml room.

Al wat oorbly is om 'n lekker stukkie varsbrood nader te trek en te glimlag.

Daar is baie maniere om die water uit te pers en mense gebruik kaasdoek, hout perse ensovoorts.

Ek doen dit sommer op my manier en dis vinnig en maklik vir my.

'n Mooi balletjie vars botter.
Jy hoef nooit weer te frons as die room suur geword het nie ... glimlag en trek jou voedselverwerker nader. Pasop net dat jy nie die botter te kwaai klits op die einde nie.

Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Faceboek Bladsy ... Man Kos ... Like hom as jy wil.









Saterdag 23 Augustus 2014

Wild - Bielie van 'n wilde Frikkadel

Vandag se storie gaan oor iets wat ny na aan die hart lê ... wildsvleis. Maar vandag gaan ek spesifiek oor maalvleis praat. Ons is gelukkig in die land om so baie wild te kan hê maar dis vir my so verstommend oor hoe min mense regtig wildsvleis eet. Sommiges is sommer neusoptrekkerig as dit by wildsvleis kom.

Danksy al die kookprogramme op televisie en op die radio is daar 'n groot oplewing in die belangstelling van kos voorberei.

Dit is vir my fantasties want mense soos Dine van Zyl, Hetta van Deventer Terblanche, Errieda du Toit en Anel Potgieter grou die ou hartskos resepte uit en sit dit voor ons neer. Wat my meer opgewonde maak is die feit dat dit in Afrikaans gedoen word. In Dine se jongste nuusbrief sê sy ...

"Ek weet jy praat Afrikaans. Ek weet jy praat dit dat die spoeg so spat. Dis reg so, ons taal het ʼn kwylbek klank."

Heerlike Man Kos
Wildsvleis is nie volksvreemd vir ons nie maar baie mense het 'n heeltemal verkeerde idee van hoe dit regtig proe. Iets wat my sommer rooi laat sien is as iemand vra ... "Hoe kry ek die wille smaak uit die vleis uit."

Goeiste mens, dis dan wild, hoe dink jy nou moet die smaak wees ... wil jy dit soos hoender of skaap laat proe ... dan is dit beter gaan koop hoender of skaap en gee die wildsvleis vir my.

Deesdae sien ek by baie winkels dat daar wildsvleis is. Party winkels het baie snitte, snitte wat ons ken uit die bees en skaap etery uit. Dis goed so want dit gee jou dadelik 'n aanduiding van watter rigting om in te slaan met die kokery.

Meeste plekke het maalvleis en die pryse is baie goed in vergelyking met skaap of bees. Iets wat jy moet onthou is dat wildsvleis as 'n reël nogal droog kan wees want daar is nie eintlik vet aan die bokke nie.

So koop ek toe 500 gram wilds maalvleis. Poppie loer my so onderlangs aan en ek kan sien sy is lus om te vra wat my plan met dit is maar sy bly liewer stil. Ok maar goed so want my Poppie is erg agterdogtig as dit by vreemde vleis kom. Sy kan egter maar ontspan, ek het 'n duidelike plan met die maalvleis.

By die huis gekom is dit reguit yskas toe met die bakkie vleis. Dis vroeg en ek wil die dis vir aandete maak.

Vanaand gaan ek 'n vleisbrood maak ... dis maar dieselfde ding soos 'n frikkadel maar die is net een helse groot frikkadel.

Nou die wat my ken weet dat ek nie baie spesifiek oor resepte skryf nie maar eerder oor hoe ek die ding gemaak het. Hierdie is maar weer dieselfde. Jy gaan die vleis geur met speserye waarvan jy hou en wat jy ken.

Man Kos Bielie van 'n wilde Frikkadel:

500 gr Wilds maalvleis
250 gr Hoender Hartjies
250 gr Repies Spek - Streaky Bacon
1 Ui in blokkies gekap.
1 Koppie Gedroogde Cranberries. (Sultanas werk ook)

Basiese Geurmiddels ...

1 Teelepel Gemaalde swartpeper
1 Teelepel Koemein
1 Teelepel Rissie vlokkies
1 Teelepel Robertsons Pimento Allspice
1 Teelepel Robertson Chicken Spice
1 Eetlepel Bruinsuiker
1 Eetlepel Worcestershire Sous

Eerstens moet jy die hartjies deurkyk en as jy van hulle sien wat nog so klossie aartjies aan het, sny dit af en gee vir die hond. Moenie die vet afsny nie want jy het dit nodig, die wildsvleis is baie maer.

Volgende pols die harte so twee of drie keer in jou voedselverwerker. Anders kan jy dit fyn kap met 'n skerp mes. Jy wil dit nie pap maak nie, net fyngekap.

Maalvleis mengsel
Hou jou spek eenkant en gooi al die ander goed saam in 'n mengbak. Nou is nie die tyd om vol fiemies te wees nie. Klim in met jou hande en meng die spulletjie baie goed. Werk dit met jou hande tot jy voel die die mengsel raak taai. Soos jy seker opgemerk het, ek gooi geen brood of eiers in nie, sommige mense noem dit bindmengsel maar ek dink dit is net goed wat jou van geur gaan beroof. As jy die vleis goed gemeng het sal dit mooi bind as jy die frikkadel begin maak.

Jy het ook seker opgelet dat ek geen melding van sout gemaak het nie. Dis doelbewus want baie van die goed wat ingegooi is het sout in.

Doen die toetsie
Nou vir 'n baie belangrike stap ... sit vir jou a klein pannetjie op die stoof en maak hom baie warm. Vat so opgehoopte teelepel vleismengsel en maak 'n balletjie. Druk die balletjie plat en sit in die warm pan. Braai die toetsie nou gaar ... laat bietjie afkoel en proe ... jy moet nou besluit of jy sout wil bysit en of jy van die ander geure moet versterk. Vir die sout gooi ek sout op die toets stukkie en proe of dit beter smaak.

Soms maak ek tot 3 sulke toetsies voor ek die Bielie Frikkadel bou. Dit klink dalk bietjie langdradig maar glo my ... jy wil seker wees die basiese mengsel is reg voor jy voortgaan. Hier is 'n wenk. Sny 'n appel in blokkies en voor jy proe, eet 'n stukkie appel ... maak so elke keer as jy 'n verstelling gedoen het en weer wil proe. Die appel vervars jou mond en laat jou beter proe.

Moenie tamatiesous of chutney in jou mengsel gooi nie want dan gaan jy die mengsel te nat maak.

Bou die Bielie
Vat nou 'n bakplaat en bou jou Bielie Frikkadel op die bakplaat. Druk hom mooi styf en vleg hom toe met die bacon. Ek sit nie die bacon onder die frikkadel in nie.

Nou in die oond ... 180C vir 20 minute en dan af na 160C toe vir nog 20 minute.

Toegevleg in Bacon
Terwyl hy bak maak jy vir jou 'n lekker smeersous ... tamatiesous, Worcestershire sous, bruinsuiker, braai speserye. Meng dit goed en piets hom in die mikrogolf vir so 2 minute.

Haal die Bielie Frikkadel uit die oond en laat rus vir tenminste 15 minute voor jy hom sny.

Nou met 'n lekker skerp getande mes, sny skywe van so 15mm dik ... en siedaar ... Man Kos ... 'n Bielie van 'n Frikkadel wat vrouens ook van hou.

Heerlik en vars
Jy gaan verstom wees oor die tekstuur en daai hartjies se vet maak die vleis lekker sappig. En die beste is, jy kan nog proe dis wildsvleis.

Ek maak net een lekker vars koolslaai saam met die gereg maar jy kan kapokaartappels of rys maak.

Die smeer is lekker oor die vleis. Die volgende dag sny jy dunner skywe en sit dit op toebroodjies.
Kyk die mooi tekstuur

Nouja ... lekker kook tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook bladsy ... Man Kos ... Like hom stukkend as jy wil.





Saterdag 16 Augustus 2014

Suiker - Pak jou vrees vir suiker karamel weg

Krakerig en lekker
Kyk as daar nou 'n ding is wat my die horries gegee het dan was dit as ek die lyn 'n resep raaklees.

"Melt sugar in a pot and caramelise it."

Jissim my hare vlieg sommer orent en ek sien beelde van verkoolde kastrolle en ruik suiker wat brand. Die ding het mos die vuil manier om baie mooi aan te kom en jy staan penregop langs die pot en hou 'n wakende oog op die suiker ... en dan ... die hond blaf en jy kyk op, kyk uit by die deur ... gil op die brak en as jy terugkyk is daar so swartkol in die pot !

Dan is dit maar gooi weg en begin oor. Vanoggend werk ek aan die beplanning van 'n dis wat baie belangrik is vir my en ek soek kraak in die finale produk. 'n Goeie vriend, Sarel, stel voor ek maak 'n neut karamel blok en maal dit fyn. Nouja ... daar sit ek toe ... ek kannie by die karamel verby sluip nie ... die keer sal ek dit moet doen en die ergste is dat ek dit 'n paar keer sal moet doen.

Nouja ek is nie iemand wat myself sommer as 'n puris gaan uitgee nie want ek glo puriste is geneig om tegniese ontwikkeling te strem. Ek spring op Google en begin soek ... en sowaar ... flatervrye karamel is moontlik. En dit is in die mikrogolf oond en dis byna 100% voorspelbaar. So jy kan dit oor en oor doen met dieselfde resultaat.

Lees mooi en dink so bietjie ... en ek is seker skielik gaan daar honderde lekker krakerige happies opgedien word regoor die land. Grondboontjies, neute, bessies, droë vrugte, muesli, biltong, kaiings ... die moontlikhede is legio.

Hierdie is iets waarmee die manne hulle vrouens kan verras. Terwyl sy in die bad is kan jy die aanmekaar klap en sy gaan nie haar oë kan glo nie. Sit chocolate chips in, geglasuurde vrugte ... net wat jou hart begeer.

Al skottelgoed is die een beker, een klein bordjie, een groot bord en jou silikoon matjie of anders kan jy dit maar op 'n bord doen wat goed gespuit is met koekie sprei of op bakpapier.

Een koppie suiker
Hier is die storie ...

1 Koppie suiker en 60ml water in 'n oondvaste maatbeker.

Meng die water en suiker mooi dat jy so slapperige pasta kry.

60 ml water
Sit die beker in die mikrogolf vir 5 minute. Geen roerdery op oppassery nie.

Op 5 minute moet jy kyk ... die vloeistof moet byna die kleur van brandewyn hê. Moenie te donker maak nie want dit verkleur nog verder. As dit te lig is ... gee nog 30 sekondes en kyk weer.

5 minute later
En siedaar ... perfekte suiker karamel sonder die gemors en senuwee ineenstorting.

Ek gooi my neute mooi uit op a silikoon matjie wat in a oondpan lê ... nou giet ek net die karamel oor die neute en los dit om te stol.







Gemengde neute



WAARSKUWINGS:

1. Daai stroop is geweldig warm ... so moenie dink jy gaan 'n tongtippie toetsie doen nie.
Grondboontjies
2. Ek laat staan die beker op a groot bord in die mikrogolfoond. Dit help as die suiker dalk so bietjie oorkook.
3. Ek sit 'n omgekeerde klein bordjie bo-op die beker om te keer dat die suiker die hele oond vol spat terwyl die water af kook.
4. Hanteer die beker met a goeie handskoen.
5. Maak seker alles is reg sodat jy dadelik kan giet as jy die beker uit die oond haal.
6. Laat loop die warm water kran sodat jy die beker dadelik onder die warm water kan insit as jy klaar is. Dit maak die skoonmaak sommer kinderspeletjies.








Lekker kook tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... Like hom stukkend as jy wil.

Maandag 04 Augustus 2014

Brood - Ham, kaas en mosterd rolletjie

Dis weer Sondagoggend en is lus vir ietsie lekker om te eet maar meer, ek soek ietsie wat indrukwekkend kan wees. Die laaste tyd het ek met baie goed geeksperimenteer en party het maar redelik skeef uitgekom. Maar in die proses het altyd ietsie geleer.

Die rolletjies is nou lekker Man Kos wat vrouens ook van hou en die kinders is mal daaroor.

Ham, kaas en mosterd rolletjie
Hierdie rolletjies is regtig lekker en dis maklik om te maak. Ek en my warm hande en pastei deeg is gladnie lief vir mekaar nie en ek het vrede gemaak daarmee. Toe ontdek ek die wonderlike wêreld van platgerolde brood ... en net daar toe skop my brein in overdrive in ... ek het reeds twee stories oor dit geskryf ...



Bacon Snaxie vir die manne ...
Ham en Kaas Varkies ...

Vandag gaan ek voort op die tema maar ek gaan julle mooi wys hoe ek dit gemaak het sodat jy jou eie verbeelding kan gebruik en wonderlike snaxies optower.

Belangrikste is lekker vars gesny brood te kry ... die spesiale brode in die plastiek sakkies werk baie goed. Ek gaan vandag die volgraan lae GI een gebruik. Ek sny ook nie die korsies af nie want die korsie help dat die vulsel nie uitloop nie.

Ek het 8 van die rolletjies gemaak.

Die bestandele
Benodighede:
1. Vars gesnyde brood.
2. Roomkaas
3. Gerasperde Cheddar
4. Toebroodjie ham
5. Heel korrel mosterd
6. Eiers - Ek het twee gebruik.
7. Brood krummels
9. Olie, botter of varkvet - Ek het varkvet gebruik.
So het ek dit gesmeer

Begin deur jou snye brood mooi plat te rol met 'n koekroller ... ek het al gesien manne doen dit met 'n wynbottel of rum bottel. Vrouens het glo die koekrollers gevat in die egskeiding.

Reg vir die eier en krummels
Volgende smeer ek so randjie roomkaas om die broodjie ... moenie dit te dun maak nie. Die roomkaas gaan help om die rolletjie bymekaar te hou en sal ook keer dat die ander kaas sommer uitloop as jy die rolletjie braai.

Smeel nou jou mosterd op.

Strooi nou die gerasperd kaas op twee derdes van die broodjie. Moenie te naby die rant plaas nie en moenie dit te dik doen nie.

Dun ham repies
Laaste plaas jy nou die ham op die broodjie ... ok nie meer as twee derdes nie.

Die fotos wys hoe ek dit gedoen het.

Rol nou die broodjie op en let daarop dat jy nie vulsel uitstoot voor die rolletjie nie.

Varkvet in die pan
Kry jou pan nou lekker egalig warm op so medium hitte. Ek het varvet wat ek uitgebraai het met die kaiings makery gebruik maar jy kan 'n mengsel van olie en botter gebruik. Die botter help dat die rolletjie vinniger bruin braai.

Maak nou vir jou twee bakkies reg vir die eier doop en krummels. Dis makliker as die eiers en die krummels in bakkies is waarin die rolletjie mooi in kan pas. Ek het so bietjie speserye in die krummels ingemeng.

Doop stasie
As jy pan reg is begin met die dopery. Ek rol die rolletjie in die eier en dan deur die krummels. Plaas die rolletjie in die pan met die naat na onder sodat hy eerste bak.

Omtrent een manuut en dan kan jy hom draai. Ek het a bak met handoek papier in in my oond gesit op 70C en die rolletjies daar ingepak soos hulle uit die pan uit kom.

Dit is heerlik en saam met roer eiers of 'n ommelet het jy 'n lekker ontbyt.
Pasop vir te warm pan

Die rolletjies hou ook goed in die yskas en koud geëet word. Maak vir jou lekker sousie en dis nog beter. Ook lekker vir die kosblikke.

Hier het jy nou a basiese resep wat jy baie maklik kan aanpas om enigeiets te word. Sout, soet of spicy.

Voorgereg, hoofgereg of nagereg.
Reg om te gaan

Ek het dit met pampoen gemaak en in kaneelsuiker gerol op die einde. Heerlik selfs twee dae later.

Moenie bang wees nie ... gaan wyd en as dit nie lekker is nie dan weet jy tenminste wat jy volgende keer nie moet doen nie.

Heerlike Man Kos
Die belangrike ding is om die vulsel nie te dik te maak nie. As jy dit groter en dikker wil maak moet jy liewer kyk hoe ek die varkies gemaak het.

Vir my is dit 'n lekker vinnige manier om krakerige lekkerny te maak sonder om te stress oor die deeg.

Lekker kook tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... Like hom as jy wil.














Donderdag 31 Julie 2014

Afval - Skaap harte laat my glimlag van lekkerte

Gedurende my reise na Kuweit toe het ek kennis gemaak met skaap harte. Dit was vir my baie lekker en as ek daarheen gaan dan is dit een van die eerste goed wat ek opsoek. Deesdae ervaar die eet van sogenaamde afval 'n oplewing in Suid Afrika en ek is bly daaroor want vir my is afval baie lekker.

Skaap harte
Daar is verskillende manier om die harte voor te berei maar ek verkies die eenvoudigste manier ... net lekker Steak en Chops spices van Robertsons en 'n warm pan. Sout gooi ek oor as ek eet. Dis hoe ek van dit hou want dis hoe jy die smaak van die harte die beste ervaar. Soos met meeste afval, gaan jy daarvan hou of jy gaan nie ... dis jou besluit maar jy moenie besluit voordat jy dit nie eers een keer geproe het nie.
Skywe gesny en speserye op

Jy sal heel waarskynlik jou slagter moet vra om vir jou harte te kry want dis nie iets wat gewoonlik aangehou word nie. Ek het redelik lank gesukkel om 'n goeie verskaffer te kry.

In die pan
Begin by die bokant van die hart en sny sulke 10 mm dik skywe. In die boonste skywe gaan jy baie bloedvate kry en ook die kleppe. Sny dit uit of af ... jy wil nie dit eet nie want dis sening taai. As daar oormatige dik stukke vet aan die hart sit moet jy dit liefs afsny want die goed kan kwaai geil wees.

Nadat jy die skywe nou mooi skoon gemaak het gooi dit lekker dik van die speserye oor die vleis se bokant op die plank.

Draai nou om
Ek maak so twee teelepels uitgebraaide skaapvet warm in my ysterpan. As jy nie vet het nie kan jy bietjie kookolie en 'n eetlepel botter gebruik. Bring die pan op so medium warm hitte.

Plaas nou die skywe met die spesery kant onder in die pan ... dit moet goed sis en spat as jy dit insit anders is die olie te koud. Gooi nou spesery op die bokant. Los die vleis uit want jy wil dit laat braai en nie kook nie.

Reg vir die tafel
Ek los dit vir 3 minute op die eerste kant en dop hulle dan om. Nog 3 minute en haal dit uit die pan uit. Dis baie belangrik dat jy die vleis nie over cook nie ... as jy dit doen gaan dit baie taai wees.

Laat die vleis nou so 3 tot 4 minute rus voordat jy begin eet. Die rusperiode is belangrik sodat die vleis deurgaar word en ook ontspan.

Heerlik saam met vars brood
Ek eet dit net so saam met lekker vars brood met botter en konfyt.

Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.










Hier is my Facebook bladsy ... Man Kos ... Like hom as jy wil.