Maandag 21 September 2015

Kaboem mielies - Dis hartskos wat baie min mense nog ken



Die aanvanklike pakkie mielies.
Na so 3 ure se kook
Nog 'n uur later
Die finale produk
Nogal 'n belangrike ding vir my ... lekker kos. Maar daar is tye wat lekker beter gedefinieer moet word en hierdie is een van daai tye. Hierdie is kos wat ons nie maklik by eetplekke kan kry nie en om die waarheid te sê, dis 'n kookkunsie wat besig is om in die vergetelheid in te verdwyn. Ons leef mos in 'n tyd wat alles so vinnig as moontlik, met so min moeite as moontlik en soveel gemak as moontlik voor berei moet word. Ons laat toe dat die verwerkers ons kos half-gaar op die rakke sit en vergeet sommer maklik van al die gif wat hulle moet bygooi sodat die goed darem na 7 weke nog eetbaar lyk.

Kyk, ek is 'n man wat baie lief is vir lekker eet en ek kan 'n goeie bord kos luidkeels prys. Ek kan enige goed voorbereide dis met genot eet en laat almal duidelik verstaan dat ek dit baie geniet. Van 'n eenvoudige toebroodjie to 'n komplekse vyfgang maal ... elkeen kan my met verwondering laat staar na die skepping.

Een van my groot liefdes is om self te kook en ek doen dit met oorgawe en toewyding maar tog met 'n groot mate van gemak en sonder teatrale bewegings en bewoordings. Terselfdertyd het ek 'n slegte eienskap en dis die laksheid om 'n resep te volg ... nee jong ek kry 'n idee in my kop en dan is dit voorwaarts. Sonder om nou erg windgat te klink moet ek sê, min kan my klop as dit by kookvleis en maalvleis kom ... seker maar die remnante van 'n ernstige brandarm jeug.

Maar nouja laat ons terugkom na die punt toe ... KABOEM MIELIES ... 'n woord wat meeste Afrikaners goed ken maar 'n begrip waarmee nie meer so baie vertroud is nie. Moenie stamp mielies of mielie gruis hier inbring nie want dis heeltemal iets anders en goeters wat hulle eie soortige vreemde gedrag vereis ten einde die eindproduk eetbaar te kry. So tussen ons ... ek is 'n meester met die goed ... weereens te danke aan daai armgat verlede van my ... 'n verlede waar vleis vir lang tye net 'n gedagte was. (Goeie tye daai.)

Jou heel eerste probleem gaan wees om die regte mielies in die hande te kry waarmee jy kaboem mielies moet maak. Ek het gevind dat as jy by die kleinerige saadhandelaars kan uitkom wat boontjies, gort, koring ensovoorts verpak vir menslike gebruik dan het jy 'n goeie kans om die regte mielies in die hande te kry. Jy soek heelpit geel mielies. Wit sal ook werk maar geel is die regte een.

Moenie dink mielies is soos koring, rys of lensies nie ... nee heel mielies vermenigvuldig gladnie so kwaai nie. My ondervinding is dat die rou volume en die gaar volume omtrent twee to drie maal meer is. So moenie nou gaan en net a halfkoppie rou mielies uitmeet nie.

Om kaboem mielies lekker sag te kry moet jy die rou mielies vir so 12 ure in water laat week ... meeste reken koue water maar ek tap warm water uit die kraan in die pot. O ja die pot ... jy soek a lekker swaarboom pot, hy moet 'n paar uur op die stoof sit sonder om alles te verkool. Ek werk net met swart potyster potte. Nou die fotis wat volg is vir die voorbereiding van drie koppies rou mielies.

Hierdie stap moet gebeur die aand voor jy die mielies wil opdien. Plaas die mielies in die pot en laat loop die warm water kraan in die pot in terwyl jy die mielies goed roer met jou hand. Die stof en stronkies en slegte mielies dryf na bo en spoel oor die rand van die pot. Hou aan tot jy sien die mielies en water lyk skoon of tot jou hand so brand dat jy na die brandewyn bottel begin loer.

Dreineer nou al die water af en sit nuwe water in ... bedek die mielies omtrent met vier vingers water ... lekker baie. Sit die deksel op die pot en laat staan nou die pot vir 12 ure of so.

Die volgende dag dreineer jy die water af en sit nuwe water in, weereens vier vingers bokant die mielies. Strooi twee eetlepels lekker growwe sout oor die mielies. Sit die pot nou op die stoof en stel die plaat op sy heel koudste ... ek praat nou van gas, 'n baie klein vlammetjie. Die deksel moet mooi toe wees. Na sowat 45 minute sal die water fyn borreltjies begin kook en dis reg ... hou so aan vir drie ure.

Nou is die tyd om besluite te neem. Op hierdie stadium sit ek so opgehoopte eetlepel regte botter in die pot. Roer dit sodat die botter heeltemal smelt en sit die plaat af. Jy kan nou ook so eetlepel of wat kondensmelk insit ... dis wat ek gedoen het.

Laat die pot nou maar staan met die deksel toe want jy het nog so 30 minute se kooktyd oor en dit kan jy doen as dit nou nader aan jou regte eettyd is.

Sodra jy begin voel dis tyd vir eet kan jy nou een van die volgende dinge doen ...

a. Kerf bacon in vlenters, braai vinnig crispy en sit dit in die mielies.
b. Sit so lekker dubbelhand natterige, vetterige gekerfde biltong in die mielies.
c. Dreineer die water af van geblikte heel boontjies en voeg die boontjies by die mielies.

Sit nou die plaat weer aan en nou moet jy 'n oog op die pot hou want verseker wil jy nie die mielies nou brand nie. Roer die mielies gereeld maar wees versigtig, jy wil dit nie pap karring nie. Die deksel moenie op die pot wees nie want nou wil jy die vog laat uitkom. Sodra jy kan voel die mielies is goed warm, sit die plaat af ... dreineer al die vloeistof af en maak die deksel toe. Nou moet jou ander kos reg wees want al wat oorbly is om weg te lê.

OPSOMMING:

Mielies
Water
Sout
Botter
... en geduld. Die ander goetertjies is maar net om dit meer lekker te maak.

Ek stel voor dat jy maar 'n ordentlike pot vol maak want dis baie moeite en dit wat oorbly is reg om in porsies in plastiek sakkies te sit en te vries vir latere gebruik.

PS ... 'n Baie lekker variasie is om kaiings in te roer in plaas van bacon maar nouja ... waar kry mens dit as jy dit nie self kan maak nie.

Volgende sal ek 'n basiese vleispot aanmekaar slaan.
Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.

Donderdag 17 September 2015

Hoender - Maklike braai

As jy die woorde hoender en braai saam gebruik dan is daar dadelik sommer 'n klomp stories wat reg moet wees. Ek is baie lief vir hoender stukke op die vuur en het so bietjie gefokus en een van my geliefde Man Kos resepte gebruik en die fotos geneem. Hierdie is my tuisgemaakte Flame Grilled Chicken en ek weet presies wie het wat met die hoender gedoen.

Hoender stukkies in die rooster
Ek glo dat almal op hierdie stadium baie seker is oor een ding, en dis dat rou hoender defnitief nie aanvaarbaar is nie. Menige koker is al huistoe gestuur by kompetisies oor rou hoender.

As jy hoender wil braai dan het jy 'n goeie vuur nodig wat dit lank en stadig kan doen want anders is die hoender verkool voor hy gaar is. Ek het nie die tyd vir dit nie en het 'n kortpad uitgewerk.

Nou die goed wat jy nodig gaan hê om hierdie Man Kos Hoender te maak is 'n mikrogolf oond, een of ander tipe van stomer en 'n braaier. Ek gebruik al sedert 1982 hoofsaaklik gas braaiers want ek is lief vir braai maar my werk maak dit hoogs onprakties om vuur te maak en te wag vir die kole. Ek maak vuur as ek op vakansie is.

Soos gewoonlik is hierdie nie 'n formele resep nie maar gaan dit meer oor die metode.

Amper gaar
Mens kry mos sulke pakkies met vier boudjies en vier dytjies in ... dis die hoender wat ek hier gebruik het.

Eerstens vryf ek speserye in al die stukkies in, as jy onseker is oor wat om te gebruik is Robertsons se Chicken Spice 'n goeie begin. Ek gebruik enige gemengde braai speserye maar die ding is dit ... moenie skaam wees met die speserye nie. Gebruik waarvan jy hou.

Pak nou die hoender stukkies in jou stomer en dan mikrogolf oond toe vir 8 tot10 minute. Ek is seker sommiges frons nou vir die mikrogolf storie maar die praktiese deel is dat nou weet jy jou hoender is verseker mooi gaar. Kyk, dit is verseker bleek en vaal en lyk nie baie aantreklik nie maar dit is gaar. As jy nie 'n stomer het nie kan jy die stukkie in 'n Ziplock sak sit, gooi so drie eetlepels water by en seel die sak. sit die sak op 'n gepaste bord wat die mikrogolwe kan hanteer en steek so paar gaatjies in die bokant en sit dit in die mikrogolf oond.

Lekker Flame Grilled
In 'n mengbak, gooi nou tamatiesous, sweet chili sous, Worcestershire sous, en bruinsuiker bymekaar. Meng dit goed met 'n draadklitser. Ek gooi ook Tobasco en Chili Sous in die mengsel ... hy gaan vir jou hel warm proe in die bak maar dis lekker as jy klaar gebraai het want daar is nie teveel van die sous op die eindproduk nie.

Nou gooi ek weer speserye op die gaar hoender en sit dit in 'n glasbakkie ... gooi die sous mengsel oor en maak seker elke stuk is goed gesmeer. Ek laat dit so lê vir omtrent 30 minute ... genoeg tyd om die res van die kos gou aanmekaar te slaan.

Hoender sonder baie moeite
Nou braaier toe. Vuur kan maar taamlik warm wees, onthou die hoender is gaar, jy wil dit nou net daardie lekker Flame Grill afronding gee. Pasop net, die marinade brand maklik want daar is baie suiker in, so draai maar vinnig en gereeld. Ek verkies dit deesdae om die stukke in 'n toeknyp rooster te plaas. Dit laat my toe om die hoender vinnig en sonder moeite te draai.

Afhangende van die hitte van jou vuur en jou smaak, behoort die braaiery so tussen 10 en 12 minute te neem. Ek hou van die bietjie verkoolde stukkies.

Jy kan die stukkies gereeld maar smeer met die marinade sousie as jy wil.

En daar is dit ... jou eie Flame Grilled hoender stukke sommer in 'n japtrap by die huis.


Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.


Sondag 16 Augustus 2015

Steak - 'n Man Kos Feesmaal

Ek het al in die verlede genoem dat my Poppie reken mos dat 'n man eintlik net vleis en brood wil eet. Nouja, sy is nie regtig verkeerd nie ... die Grotman in my is 'n vleisvreter en daar is niks wat ek daaraan wil doen nie.

Man Kos Feesmaal
Soos ek ook voorheen al genoem het, is ek op 'n mission om lekker kos te maak, smaaklik en vullend, sonder om die bank te breek. Kos is besig om baie duur te word en prima kos raak soms onbetaalbaar. Steakhouses ruk jou 'n lelike bedrag vir 'n goeie stuk steak en menigmaal is ek erg bedonnerd as ek by die deur uitloop ... so R450.00 later vir my en Poppie en dan was dit ook nie regtig die geld werd nie. Dis die probleem vir my, ek kan self die meeste goed maak op die spyskaart en gewoonlik nog beter as wat hulle bedien.

Nou vandag gaan ek maak soos Poppie sê en vir ons vleis en brood maak ... maar dit is vleis en brood sos wat jy nie maklik op 'n spyskaart sal sien nie.

Lekker vars brood
Eerste maak ek die brood en botter, ek gebruik a sakkie SPAR Deeg vir die brood ... ek het hom twee dae terug gekoop en in die yskas laat lê ... nou het hy so effe surige reukie aan hom as jy die sak oopskeur ... perfek. Hanteer die deeg nou versigtig en rek hom so effens dat jy so langwerpige deeg kry. Ek smeer 'n bakplaat lekker met so drie eetlepels olyfolie en dan rol ek die deeg versigtig daarin en maak seker die hele bol is goed geolie. Die heletyd werk ek baie sagkens met die deeg sodat ek hom nie te plat laat val nie want die gis is teen die tyd redelik poegaai. Maak jou oond lekker warm, ek sit myne op 210C. Terwyl die oond warm word laat ek die deeg in die pan lê en net voor ek dit insit sprinkel ek fyngemaalde growwe sout oor die deeg ... dis maar hoe ek daarvan hou. Dan gaan die brood in die oond in en ek stel die horlosie vir 20 minute. Na 20 minute draai ek die temperatuur af na 170C vir nog so 15 minute. Die deeg kos so om en by R11.00.

Vars botter
Terwyl die brood bak maak ek gou 'n bolletjie lekker vars botter deur 205ml room af te karring met my elektriese klitser. Jy kan die proses hier gaan lees ... Maak jou eie Botter. As jy Clover se room gebruik gaan jy so in die omgewing van R15.00 betaal ... ek koop ons plaaslike Jersey melkery se room vir R8.50.

Nou vir die vleis ... ek het regtig ultra "rich" gegaan en 'n pragtige stuk verouderde rump gekoop. So net onder die 800gr. Die vleis se prys is R95.00 per kilogram en die stuk wat ek vat is R74.50. Kyk, ek weet dis duur maar dis verseker nie die gehalte wat Steakhouses vir jou gaan aanbied nie ... tensy jy 'n baie spesiale eetplek kry en bereid gaan wees om so in die omgewing van R300.00 per bord te betaal nie.




Pragtige stuk Steak
Dit is 'n pragtige stuk steak en ek bestrooi hom lekker dik met gemaalde swat peper en 'n braai sout mengsel. Dan bietjie olyf olie en ek vryf dit mooi in die vleis in, draai hom om in die bak en doen dieselfde aan die anderkant. Nou laat ek die bakkie met vleis rustig rus op die toonbank. Die beste is dat die vleis nou kamertemperatuur bereik voor jy dit op die vuur sit.

Reg vir die vuur
Die brood is reg en die botter is in die yskas.

Nou gaan die steak vuur toe ... en dit moet a warm vuur wees. Hierdie deel van die proses moet jy maar liewer konsentreer want die steak gaan so om en by tien tot veertien minute op die vuur wees. Hierdie steak vereis jou volle aandag en is nie reg vir die normale braai aande nie want dan gaan jy die vleis oordoen.










Lekker warm vuur
Nou is die vleis reg en ek laat dit nou rus. Ek laat die vleis so sewe minute rus. Dis die tyd wat ek die borde regsit, die brood sny en die botter uit yskas haal.







Uitgerus en opgekerf
Ek vat 'n plank en maak so paar hopies sout, speserye en vars kruie blaartjies. Dan plaas ek die steak op hierdie plank en sny dit in mooi repies. Die is nou plankie steak uit die boonste rakke.

Die vleis was murg sag en daar het so paar repies oorgebly vir 'n lekker toebroodjie later.

Die ete se bestandele het R94.00 gekos ... vir twee mense is dit gladnie sleg nie, veral as jy in gedagte hou dat dit prima bestandele is en daar het vleis oorgebly. Nou na ek die storie geskryf het, is dit vir my meer duidelik as voorheen ... ek sal nie sommer steak bestel by 'n eetplek nie.

Sommige mense kan dalk frons oor die gebruik van SPAR deeg ... wel, ek kan brood van "scratch" af bak maar vir my is die vraag, teen die prys vir die sakkie deeg ... waarom moet ek dit doen ... ek is steeds van opinie dat die manier waarop jy bak die grootste deel vorm van die sukses van die brood.

Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.

Vrydag 31 Julie 2015

Vark - Kaiings is en bly lekker

Omtrent 'n jaar gelede het ek die eerste storie oor kaiings geskryf en die storie is een van die gewildstes op my blog. Vark - Kaiings is onweerstaanbaar vir my. Gaan lees dit gerus.

Niks so lekker saam met pap soos kaiings nie.
Sedertdien het ek vele navrae oor dit gekry en die grootste probleem was die prys wat ons moet betaal vir die rou kaiings. Die vernaamste rede hiervoor is dat varklies mos deesdae 'n lekkerny geword het en die slagters vra 'n premium prys daarvoor. Weg is die dae to varklies as 'n goedkoop snit geklassifiseer was.

So kom dit dan dat ek Woensdag dorptoe gaan en 'n draai maak by die nuwe Eskort Vleiswinkel in Riverside ... daar waar Fruit en Veg was.

Natuurlik is ek van mening dat hier darem a goeie klompie vark snitte sal wees ... maar my oë rek ... hier is baie meer as net varksnitte. Soos mens kan verwag is daar a menigte van die bekende en ook onbekende ESKORT produkte.

Kyk daardie prys !
En toe sien ek dit raak ... Pork Back Fat ... R29.95 / kg ... wow ... dis 30% van wat ek betaal vir die varklies kaiings. Toegegee, daar is minder vleis in maar die feit is ook dat mens kaiings maak vir daai lekker klein sagte vet klontjies met die krakerige velletjie oor. So ek koop 'n pakkie wat so net onder die 1.3 kg is en dit kos 'n skamele R37.91. As jy so bietjie meer vleisies wil sien in jou kaiings kan jy 'n klein pakkie van die Stirfry koop wat hulle aanhou en dit by die vet in sny.

Ek maak kaiings hoofsaaklik om die skoonvet te kry want ek gebruik dit baie plekke in my kokery in plaas van botter, margerine of kookolie.

So hier het jy dus die geleentheid om kaiings te maak teen 'n baie bekostigbare prys. Ek gaan nou nie weer die hele proses beskryf nie want dis volledig gedoen HIER ...

Hier volg 'n reeks fotos wat die proses wys.


Jy het 'n lekker skerp mes nodig.

Sny alles mooi in blokkies

Ek gooi braai speserye op.

Nou is dit tyd om die vlam kleiner te maak.

Heerlike kaiings.

Lekker skoon varkvet.

Nou sal ek baie meer gereeld kaiings maak.


Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.

Sondag 26 Julie 2015

Snaxie - Man Kos Muffins

Die debat oor skons en muffins sal seker nooit eindig nie maar dis ook nie belangrik nie ... wat belangrik is, is hoe smaak dit en hoe maklik is dit om te maak.

By Man Kos is dit my missie om goed te maak waarvan mans hou en wat mans self kan maak. Nou elke man hou daarvan om so ou peuseldingetjie op te tel en dan rustig te staan en eet terwyl sy gedagtes op vêr paaie gaan.

Vir my is daar min dinge so lekker soos 'n souterige muffin en ek het al baie resepte gemaak om die een te kry wat vir my die NOMMER EEN is. Na baie eksperimente dink ek dat ek nou die regte een het ... dis een wat maklik is en omtrent altyd reg uitkom. Meer belangrik is die feit dat mans die goedjies self kan bak.

Ek gaan nou eers oor die vulsel praat en dit is belangrik dat jy die met 'n oop kop lees want die moontlikhede is onbeperk.

Almal van ons beleef die realiteit van oorskiet vleis na 'n braai of groot aansit ete. Elke stukkie vleis wat oorbly kan werk vir hierdie Man Kos Muffin.

Begin deur die vleis in klein blokkies op te sny. Jy soek stukkies omtrent so groot soos 'n ertjie pit. Jy het omtrent 'n poedingbakkie vol nodig. Ek kerf ook suur uitjies in. Ek sit hierby nou so blêrtsie blatjan en een baie fyn gekapte rooi rissie. Die vulseltjie moet krag hê. Toets hom maar mooi voor jy ontspan, hy moet amper te sterk wees.

Nou rasper ek ook so handvol lekker sterk cheddar kaas.

Die grootste fout wat jy kan maak is om oordadig te raak met die vulsel per muffin. Volg my aanwysings en kyk na die fotos.

Kry jou oond nou warm ... 230C

Nou vir die deeg ... en die is baie eenvoudig.

Bestandele
BESTANDELE:

1 x Koppie melk
2 x Groot eiers
1/2 x koppie olie ... Jy kan enige olie gebruik en kies maar na smaak.

Klits nou die mengsel baie goed.

Voeg nou by ...
Eerste lagie deeg

1 x Koppie koekmeel
2x Teelepels Bakpoeier
1/4 x Teelepel sout.

Jy kan nou speserye na smaak byvoeg soos growwe swartpeper, cumin, coriander, ginger, mixed herbs ensovoorts ... enigeiets wat vir jou lekker smaak.
Kaas

Meng die nou by jou melkmengsel en klits goed met 'n whisk sodat jy 'n mooi gladde deeg kry. As die deeg nie lekker loperig is nie kan jy so bietjie melk byvoeg.

Vat nou 'n 12x holte muffin pan en spuit met koekie sproei.

Vulsel
Nou is dit belangrik dat jy nie kop verloor en sommer deeg in die pannetjies begin gooi nie. Sit nou een eetlepel deeg in elke pannetjie in.
Dan so klein bietjie kaas in elkeen.
Nou so eetlepel van jou vleismengsel.
Weer so paar stringetjies kaas.

Nou gooi jy een eetlepel deeg bo-oor alles. Versprei dit mooi en werk maar saggies met die lepel om die deeg mooi in te kry. Hierdie volume is net genoeg vir 12 muffins.
Nog kaas

Probeer vinnig werk want onthou, sodra die bakpoeier vog kry begin dit aktiveer en jy wil darem soveel as moontlik rys uit die muffins kry.

Laaste sprinkel ek nog so paar stringetjies kaas en so bietjie braai sout.

Oondrak in die middel en die pan is in.

Laaste deeg lagie
Onthou, die oond is baie warm en die mengsel het baie olie in. Daardie warm oond is baie belangrik om die muffin 'n lekker bros korsie te gee.

Hou maar dop ... jy soek die muffins so goudbruin kleur. Dit vat so tussen 10 tot 15 minute.

Klaar gebak
Hierdie is baie lekker en is so aanpasbaar dat jy nooit weer oorskiet vleis sommer net verlore laat gaan nie. Ek het al braaivleis, hoender, lewer, niertjies en wors gebruik om die muffins te maak.

En dit is my Man Kos Muffins wat mans maklik kan maak.

Hierdie muffins hou goed in die yskas en dit is baie lekker om in 'n kosblik te pak.

Die olie maak seker dat dit nooit droog en soos wurgkoek proe nie.

Jy kan die resep maklik aanpas om ook soet muffins te maak. Gooi net so twee eetlepels suiker in die deegmengsel en dan gebruik jy glansvrugte of droë vrugte vir die vulsel.
Heerlik

Ek sit soms gemengde groente net so uit die gevriesde pakkie in en dan gebruik ek die muffins by etes in plaas van rys of aartappels.

Dis veral lekker saam met kerrie en 'n lekker sous. As jy dit by kerrie gebruik dan verkies ek om die soet variasie te maak.

Nooit droog nie
Gebruik jou verbeelding en dink so bietjie buitekant die boksie ... hierdie is 'n baie aanpasbare resep en kan sommer maklik nuwe vonk in 'n gewone maaltyd sit.

Jy kan die vulsel met ingemaakte vrugte maak en saam met 'n slim spesery mengsel en 'n lekker vla is dit sommer 'n slim nagereg.



Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.



Saterdag 25 Julie 2015

Bos en Berg - 'n Paar dae saam met Annelien Pienaar

Die afgelope twee jaar het ek baie tyd en moeite ingesit om my teoretiese en tegniese kennis rondom bak en kook te verbeter. Ek het letterlik honderde ure in die kombuis spandeer en baie resepte gemaak. Disse wat ek nie gedink het ek sal ooit regkry nie.

Dine van Zyl, Errieda du Toit en Nina Timm was almal groot inspirasie vir my.

Helena, Maggie, Dalene en Sonja by Lekker Resepte het my baie aangemoedig en het saam met my lekker gelag vir die flops wat ek soms gemaak het.

Ambelene het altyd vinnig met raad ingespring as ek onseker was oor 'n proses, Renette het my ondersteun as ek so bietjie wyer wou gaan.

Bos en Berg Kombuis
My broer Andrè en sy vrou Vera is altyd gewillig om my kos te eet en dan my vrou, ai tog, sy is die een wat elke dag my kos eet ... soms kan ek sien dis nou nie presies wat sy wou gehad het nie maar sy eet dit maar.

Hierdie is die mense wat direkte invloede op my kokery het en dis die mense wat my inspireer om my beste te gee.

Die kos wat my ma en my ouma gemaak het is baie na aan my hart en Boerekos laat my gewoonlik breed glimlag. So gebeur dit toe dat daar so paar maande gelede 'n nuweling in my lewe in kom ... Annelien Pienaar ... ek en sy het sommer so met die intrapslag net reg gekliek en soos die tyd verby gegaan het is ons 'n vriendskap gebou. Vir my as tegnoloog van beroep was haar tegniese kennis soos 'n kers vir 'n mot.

Meet ordentlik
Ek het meer en meer van haar resepte begin maak en was altyd tevrede met die uitslag want die vrou maak seker van haar feite voor sy publiseer.

Dit was seker onvermydelik dat ek en Annelien in die regte lewe met mekaar sou kontak maak. Na my onlangse "roadtrip" Kaap toe het ek besluit ... ek het nou nodig om tyd saam met 'n kundige te spandeer. Ek het 'n vlak bereik waar ek gemaklik was in my kombuis en het nie teruggedeins vir enige ding wat ek wou maak nie. Wat ek gekort het was om net te kan sien hoe die kundiges sekere prosesse fisies hanteer.

So gebeur dit dan dat Annelien haar dagboek skommel en my nooi om vier dae op Bos en Berg te spandeer. Sondag 19 Julie 2015 pak ek my goedjies in die kar en daar trek ek. In die kar maal duisende dinge deur my kop en soms bevraagteken ek my besluit om te gaan. Ek is verseker nie onhandig in 'n kombuis nie maar ek wonder of ek die pas sal kan volhou.


Ek en die spuitsak maak kennis
Sterk skemer en ek ry tussen die ruie bosse in en volg die aanwysings na die gastehuis toe. Annelien wag my in op die stoep en ek sien dadelik hoe netjies versorg sy is en sy glimlag breed. Ek is van nature 'n mens wat fyn ingestel is op mense se lyftaal en ek kom gou tot die slotsom dat die vrou verseker nie nonsens vat nie. Sy is selfversekerd en op die punt af. Alles tekens van 'n mens wat die pad gestap het en anderkant uitgekom het. Ons kliek ook goed en die kubervriendskap ontaard gemaklik in 'n "real world" vriendskap. Nou is ek meer gemaklik want dis sou nie lekker gewees het om vir vier dae saam met 'n persoon in 'n kombuis te wees as daar ongemaklikheid tussen ons was nie.

Maandag oggend sit ek op die stoep en drink koffie terwyl die son opkom ... die blou rook van my Camel haak vas aan die koue winterlug se tandjies en ek vat nog 'n sluk koffie. Ek sal jok as ek sou sê dat ek nie effens gespanne was nie ... ek was verseker. Natuurlik was daar ook 'n goeie dosis twyfel in die pot ... twyfel of ek die mas gaan opkom.

Nog spuitsak werk
En dan kom sy tussen die bome deur, kraakvars en spierwit baadjie en 'n krat vol goeters in haar hande.

Ek gaan nou nie veel meer oor die besonderhede skryf nie want dan ontaard hierdie in 'n kortverhaal.

Spoedig begin sy instruksies uitrammel en ek fokus en voer uit. Die dag begin met 'n piesangbrood en sy leer my die prosesse verstaan waneer suiker en botter vermeng word en waneer eiers en suiker vermeng word.

Sy leer my hoe om verskillende bestandele korrek te meet en ek sien eerstehands dat mens jou kop moet gebruik as dit by die vog volumes kom waneer jy deeg maak. Die resep is altyd net 'n leiding en nie noodwendig die finale woord nie want lugdruk en humiditeit speel 'n groot rol.


Ons bak 'n marmerkoek en maak meringues. Sy wys my hoe om a spuitsak te gebruik en ek leer van kulture in deeg. Ek sien hoe mens sjokolade smelt.

Deeg vorm werk
Dinsdag begin ek die dag deur skons te maak en dan bak ek 'n rolkoek en sy wys my hoe om polka dots in die koek in te bak. Ek maak Roti en toe maak ons terte. Melkterte en vleisrolletjies.

Nog deeg vorm werk
Woensdag is dit weer skons vir ontbyt en die keer sit ek waatlemoen konfyt en pekaneute in. Dan is dit brood. Knie en vorm en bak. Croissants en Cinomon Buns. Dis 'n lang dag en die sak meel waarmee ons begin het is besig om erge letsels te wys. Ek leer van glazing en maak versiersuiker. Roomkaas en botter versiering.

Die son sak op Bos en Berg en my gat sleep ... dit was drie wilde dae maar ek is lekker moeg, lekker want ek het baie geleer.

Donderdag oggend is my blus vir bak effens uit. Sy moet my nog net wys hoe om die roomkaas versiering op die piesangkoek te doen.

By 11h00 is ek op pad terug ... my kar is gelaai met al die goeters wat ek gebak het en daar is 'n paar sakke gadgets in ook. Vir my was dit 'n pryslose ondervinding en ek is dankbaar vir die tyd wat Annelien aan my af gestaan het. Ek hoop haar belegging lewer dividente.

Fokus en fokus
As jy ernstig is oor jou bakkery en jy wil meer weet as net hoeveel van elke ding jy moet gebruik, wel dan moet jy by Bos en Berg gaan kuier.


Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.







Vrydag 05 Junie 2015

Snaxie - Weer 'n steak broodjie

Ek het die storie oor steak broodjies al voorheen vertel maar die een was so lekker ek moet dit deel.

Lekker steak
Een lekker super stukkie rump ... en ek kan hom gaarmaak presies soos ek daarvan hou want niemand gaan hier saam eet nie.

Rare is presies wat die stukkie bees verdien.

Twee lekker snye bruin brood, so bietjie uitgebraaide varkvet ... ek kry dit as ek kaiings maak en twee goeie skywe lekker kaas.
In die pan

Sny repies van die steak, smeer korrelmosterd op die brood, pak die kaas, dan steak en dan weer kaas.







Maak die toebroodjie toe en smeer liggies met varkvet aan die buitekante.



Nou in a medium pan, moenie te warm wees nie want jy wil dat daar a lekker bros kors vorm en die kaas moet begin smelt.

Lekker Man Kos

Draai die broodjie om en doen die anderkant.


Siedaar ... Man Kos uit die boonste rakke.

Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.