Nou soos die ou gesegde gaan ... 'n Man kyk nie TV nie, nee, hy word die TV. Ek het later by Hetta gehoor dat hulle nie die stuk gewys het waaar sy vertel het van waar SOESE vandaan kom nie. Nogal jammer want dan sou ek baie minder verward gewees het.
Soos die program vorder kom ek toe agter wat die SOESE eintlik is.
"Choux ... dis wat dit is" mompel ek en Poppie loer so onderlangs na my kant toe. Sy lyk nogal verbaas want dis ongehoord vir my om te praat terwyl ek TV kyk ... of liewer terwyl ek die TV is.
Op die einde het ek mooi verstaan wat SOESE nou eintlik is en toe dink ek ... ek het die een keer baie lank terug gemaak en dit was nie te sleg nie. Maar toe was ek nognie so gemotiveerd met die bakkery nie en het dit bloot gedoen om te sien of ek kan.
Hetta se storie kom toe uit op haar Blog .... Kos se Storie ... en ek besluit om die bul by die horings te pak. Een van die kokke op Kokkedoor het mos gesê ... "Soese, die ding kan mos 'n kok se vrees ruik."
Nou hierdie ding, Soese, dit vorm die basis van iets wat baie mans van hou maar ek twyfel of baie mans dit sal aanpak ... hierdie is nou Man Kos wat die vrouens maar sal moet maak. O en glo my, as jy dit vir jou man maak gaan jy sommer baie bonuspunte verdien.
Nou kom ons begin met die storie. Gelukkig vir my het Kaptein Karnallie ook verskyn terwyl ek die bestanddele afmeet en die outjie het 'n klomp dinge te sê gehad.
Min bestanddele vir SOESE |
Wat baie belangrik is van die maak van die Soese is die op en af skuif van die pot van die vuur af. Dis 'n ding wat mens maklik kan laat struikel.
Nou soos die wat my ken goed weet ... ek soek altyd na die Wiskunde in my prosesse. Vir die wat my nognie ken nie ... vir my is enige ding wat gekoppel is aan chemies of ander wetenskaplike feite sommer net wiskunde.
Kook die water en botter |
Voeg al die meel by |
Nou haal jy die pot van die stoof af en begin die eiers een een in die deeg inwerk. Pasop dat die eier nie skif nie ... dit kan baie maklik gebeur as jy nie vinnig is met jou roerdery nie.
Roer dat dit bars |
Sodra die eerste eier in is gooi jy die volgende een in en so aan. Maar jy moet die eiers een in roer, moenie hier nou slim raak en al die eiers gelyk ingooi nie want dan gaan jy kwaai sukkel en die temperatuur van die deeg te vinnig afbring.
Eerste eier gaan in |
Tweede eier is in |
Nou slaan ek oor na die whisk toe |
Resepte skrywers vertel jou jy moet baie vinnig werk en dis hoofsaaklik omdat die mengery die temperatuur gaan afbring en die proses gaan nie lekker werk as die deegmengsel te koud word nie.
Baie kokke skuif die pot so dan en wan terug vuur toe om die temperatuur op te hou. My ysterpot hou sy hitte goed en ek word nie so kwaai onder druk gesit nie.
Jou arm gaan les opsê en jy moet maar vasbyt en deurdruk. Die inbring van die whisk help baie. Maar onthou, dis nie maklik nie ... dis eenvoudig maar verseker nie maklik nie.
Nou het jy jou SOESE deeg en wat vorentoe gebeur gaan afhang van wat jy wil doen.
Glad en lekker hanteerbaar |
Op die bakplaat |
Jy kan ook lekker groot poffertjies maak, ordentlike Man Kos. Dan kan jy weer besluit oor wat binne in moet gaan en wat jy bo-op wil sit.
Ek het besluit om Renette se sliders te maak en dan vir poerring gaan ek Eclairs maak.
Uit die oond uit |
Laat afkoel in die oond. |
Nou moet jy jou oog op die poffertjies hou want jou oond is warm en die deeg het baie vet in. Dinge kan baie maklik skeefloop en die goed verbrand.
Hierdie is 'n twee fase bakproses en dis belangrik dat jy veral in die eerste fase met die warm oond wakker moet staan. As jou oond 'n glasdeur het dan is dit makliker want jy moet verseker nie die oond oopmaak voor ten minste 15 minute verby is nie.
Kaptein se eertse toets ... veer lig |
"Dis 'n goeie teken want die aanvanklike hitte het die goedjies laat opblaas en begin verkleur en dan soos die binneste deeg warm genoeg raak druk dit nog so ekstra bietjie uit."
So dis 'n goeie teken dat jou hele poffertjie ontplof het en daar sit nie 'n klont taai deeg in die middel nie.
Kaptein se finale toets ... mooi hol |
Nou draai ek my oond af na 170 C toe vir die laaste 20 minute of so. Maar weereens, hou maar dop en stel koeler want die goedjies sal binne sekondes brand met al daardie vet in die deeg.
Sodra die tweede fase klaar is is dit noodsaaklik dat jy nou 'n gaatjie maak as jy nog nie het nie en sit dan die oond af dat die poffertjies in die oond afkoel. As jy dit uithaal en in koue plek neersit gaan hulle heelwaarskynlik inmekaar val, nie noodwendig omdat jy iets verkeerd gedoen het nie maar omdat die wiskunde dit voorspel. Die skielik afkoeling laat inkrimping plaasvind en die poffertjies is wel mooi gekleur maar het nognie genoeg struktuur om sulke hardhandigheid te oorleef nie.
Nou het jy mooi poffertjies en jy kan nou doen wat jy graag wil met dit, soet, sout of 'n mengsel.
Hier is die tydlyn opsomming:
1. Meet jou bestanddele af. Dis belangrik want dinge gebeur vinnig as dit begin. Maak seker jou eiers ... man ek meen die hoender eiers ... by kamertemperatuur is. As dit koud uit die yskas kom gaan jy sukkel.
2. Sit jou oond op 220 C en die rakkie reg in die middel. As jy die poffertjies insit draai af na 200 C.
3. Smeer jou oondpanne.
4. Kook jou water en botter en sout en suiker. Afhangende wat jy gaan insit. Jy kan natuurlik 'n geursel ook in die water gooi, Lemoen, anys, suurlemoen, rooswater.
5. As die water kook ... gooi al die meel in.
6. Roer die deeg tot die deeg 'n bal vorm en wegkom van die pot rand af.
7. Haal van die hitte af en begin eiers inwerk.
8. As die deeg lekker glad is ... gebruik spuitsak of lepels en plaas op panne. Gee genoeg spasie vir uitpof.
9. Finaal mis sproei ek die degies vinnig en maak lelike puntjies plat met my nat vinger.
10. In die vuurwarm oond in wat jy nou afdraai na 200 C toe.
11. 20 minute en draai oond af na 170C.
12. 20 minute en sit oond af. Maak gaatjies in die poffertjies en laat afkoel in die oond.
Kaptein Karnallie het in die deeg beland |
Dit was vir my een groot avontuur en het net weereens bewys ... wiskunde werk. Die Kaptein was van baie waarde maar sy oorywerigheid het hom in die deeg laat beland.
Kook lekker tot ek die volgende storie skryf.
Hier is my Facebook bladsy ... LIKE hom stukkend as jy wil.
Volgende sal ek vertel wat ek met my poffertjies gemaak het.
Geen opmerkings nie:
Plaas 'n opmerking
Thank you for your comment. The comments on this blog are moderated and yours should appear soon.
Greetings
Colyn.