Dis waarmee ek begin |
So vir die volgende paar stories gaan ek daarop fokus om lekker kos te maak wat nie 'n arm en 'n been kos nie.
Vleis afgensy van die bene af. |
Jy benodig ...
1. Gekapte uie
2. Wortels wat in ringetjies gesny is
3. Gekerfde boontjies
4. Aartappel wat in blokkies gsny is
Braai die vleis bietjie |
6. Koekmeel
7. Ina Paarman se boepens botteltjies met sous poeier in. Ek verkies die Chicken of Bruin Uie sous.
8. Brisket stukke.
Gebraaidse uie en vleis |
Sous mooi aan die gang |
Nou gebruik ek 'n lekker swaarboom pot en skep so twee eetlepels varkvet in ... jy kan olie gebruik, sonneblom of canola ... nie olyfolie nie. Sodra die olie lekker warm is gooi ek so half teelepel growwe peper en en so bietjie masala in die olie ... jy kan enige van jou spesery mengsel gebruik. Skep ook nou 'n goeie lepelvol van jou gekose kerriepoeier in. Dis belangrik dat jy die kerrie poeier kans gee om lekker warm te word.
As jy sien die speserye begin skuim, gooi die vleis in en roer vinnig met 'n houtlepel. Nou moet jy die vleisies kans gee om te braai. Sodra dit mooi gebraai is skep jy dit uit in 'n bakkie en hou een kant.
Kyk of jy genoeg olie/vet in die pot oor het en gooi by as jy sien dis bietjie droog. Braai nou jou gekapte uie in dieselfde pot. Jy wil dit net sag en deurskynend kry. Skep dit ook nou uit in 'n bakkie vir later. Ek haal altyd my uie uit want as jy dit in los en die kerrie kook gaan jy die uie wegkook.
Klaar en reg vir opdien |
Gooi 500ml koue water in 'n maatbeker saam met twee opgehoopte teelepels van die Ina Paarman sous poeier van jou keuse. Roer maar, dit gaan klonterig lyk maar dis ok want die poeier hou nie eintlik van koue water nie.
Die olie/meel pasta behoort nou redelik dik aan te pak in jou pot. Gooi die helfte van die sous water nou in die pot in. Dit behoort regtig kwaai te spoeg en spat, gebruik nou 'n metaal lepel en krap al die aangepakte goed los ... die mengsel behoort baie vinnig te verdik, voor dit weer begin vas brand, gooi die res van die water mengsel in. Roer baie goed en skraap daai pot mooi skoon. Op die stadium behoort daar nou lekker dik sous in die pot te wees en nou draai jy die hitte af na laag toe.
Skep die gebraaide vleis nou in die pot en as die sous bietjie dik lyk, gooi 'n koppie water by. Op die stadium gooi ek ook die bene in die pot in, daar is baie smaak in die bene. Roer goed en sit die deksel op ... nou moet hy prut vir so 30 tot 45 minute sonder om aan te brand. Roer maar so elke 10 minute met die metaal lepel en skraap daai bodem terwyl jy roer. Ek is nie bang vir die ekstra water nie want ek kook dit af op die einde, as jy te min water insit gaan jy sukkel met aanbrand.
ManKos Bunny Chow |
Sodra jy tevrede is dat die groente sag is gooi jy die uie terug in die pot ... roer mooi deur en laat prut vir so 5 minute.
Nou is die tyd om die pot af te rond, gooi 'n goeie blerts tamatiesous in en 'n spuit Worcestershire sous. Roer deur en nou begin jy proe.
Die eerste proe kan dalk baie moontlik redelik sinneloos proe maar jy moet weet waar jy begin.
Heel eertse gooi jy nou suiker in ... of appelkooskonfyt of heuning ... roer deur en proe ... jy moet nou die soet kan proe.
Volgende kom die suurlemoen of asyn ... gooi bietjie by, roer deur en proe ... jy moet die soet kan proe en die suur ... die vat soms bietjie oefening maar ek noem dit nou sodat jy weet waarheen mik jy. Tot op die stadium het ek nog geen sout ingesit nie ... die rede hiervoor is dat baie van die mengsels wat gebruik is, het sout in. Sodra jy tevrede is dat die soet en suur mooi in balans is, dan moet jy besluit oor die sout ... onthou, sout is 'n smaakmiddel en nie 'n geurmiddel nie. Sout verbreed die smaakprofiel ... wees versigtig. Ek skep gewoonlik so teelepel vol sous en dan sprinkel ek sout op dit en proe ... dit gee my 'n goeie idee hoeveel sout ek moet bygooi.
Nou is alles mooi in balans en as jy voel dat die kerriesous nie hard genoeg skop nie, gooi maar so paar druppels peri-peri sous in soos Tabasco.
Nou het jy 'n lekker stewige kerrie stew in daai pot wat jy op verskeie maniere kan opdis. Pap, aartappel, rys, koring of net in 'n uitgeholde broodjie as 'n bunny chow.
Natuurlik is daar miljoene smaak variasies moontlik maar my doelwit is net om jou die basiese idees van die metodes te laat snap. Om die kerrie te maak gaan so twee tot twee en half uur neem, so dis nie kitskos nie.
Vir bietjie luuksheid steek ek die sous met die kerrie/masala en dan op die einde maak ek hom mak met lekker dik room wat ek by roer.
Wat belangrik is om op te let is dat ek alles in die een pot gedoen het. Soos die proses aangeloop het het elke keer geure en smaak van die vorige proses oorgedra na die volgende stap toe.
Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.
Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.
Geen opmerkings nie:
Plaas 'n opmerking
Thank you for your comment. The comments on this blog are moderated and yours should appear soon.
Greetings
Colyn.