Wildevy |
Die vrugteboord loop erg deur onder die droogte maar die wildevy het duidelik gekreun onder sy drag ... dit lei ek af van die groot hoeveelhede wat op die grond lê.
So ons gaan haal 'n bak en oes darem so by die 2kg ... dis duidelik laatvye wat ons kry en ek en sy maak 'n nota om die boom volgende seisoen betyds te kom besoek.
Na so bietjie kopkrap het ek besluit dat ek so basterproses gaan volg met die vye en begin deur elkeen mooi af te was en in kwarte te sny.
Die oes |
So twee of drie trek reguit kompos toe maar die met miertjies in gaan in die skottel in.
Ek tap die skottel tot oorlopens vol met skoon water en sit my vergieter in die bak se bek in. Nou is die vergieter die hoogste vlak in die bak.
So 30 minute later is die oppervlak vol swemmende miertjies en ek gooi versigtig water by dat die bak oorloop ... met genoegdoening sien ek hoe die mertjies oor die rand verdwyn in die drein af.
Die week het ook bygedra dat die vrugte mooi uitgeplomp het.
Ek dreineer die vrugte en weeg ... 2kg
My standaard konfyt proses dikteer so tussen 70% en 85% suiker.
Ek maak 'n stroop van 1.7kg suiker, 1 koppie water en 'n eetlepel growwe sout.
Natuurlik en organies |
Toets met handoekpapier |
In met die vye, 1 teelepel gemaalde gemmer en 1/2 teelepel kaneel.
Nou geduld ... ek hou die temperatuur net so oor die 100 grade C ... 'n stadige kook ... onthou die mikpunt is steeds om die water uit die vrugte en stroop uit te kry. Ek roer elke 15 minute vir een uur ... roer maar versigtig sodat jy nie die vye verpleter nie.
Wildevye Konfyt |
Net onder twee ure en die konfyt is reg. Tot my verbasing is daar feitlik geen skuin nie weinig van daai digte slym strepe wat gewoonlik op jou kokende konfyt vorm nie. Ek vermoed dit is omdat die vye nie deur al die was en waks prosesse gaan van die gekoopte goed nie ... ek mag egter heeltemal verkeerd wees.
Die vye het kwaai weggekrimp en die uiteinde is 'n skamele 2 en halwe flessies konfyt ... maar dis heerlik en ek sê heimlik DANKIE.
Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.
Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.
Geen opmerkings nie:
Plaas 'n opmerking
Thank you for your comment. The comments on this blog are moderated and yours should appear soon.
Greetings
Colyn.