Maandag, 05 Januarie 2015

Vark - Lekker ou eisbein

Lekker krakerige varkpoot
Eisbein, dis nou lekker Man Kos waarvan vrouens ook hou. Die lekkerte is in baie formate beskikbaar en met honderde resepte. Gerook, gepekel, gebraai of gestoom ... teveel om op te noem. Wat waar is, is dat sommige resepte meer geslaagd is as ander.

Klaar in die stoompot
So tydjie gelede vertel 'n vriend my van die vark lekkerte wat hy in die Fillipyne raakgeloop het en hy verduidelik in groot besonderhede wat dit was. Ek lyk maar skepties en later die aand toe spring ek op Google.

Klaar in die oond
Hulle noem die ding Crispy Pata. Die straatkos manier is waar die finale kookproses in diepvet gedoen word maar jy kan dit ook in die oond afrond. Baie mens gaan skrikkerig wees om so hele varkpoot in die diepvet in te sit.

Maak nou nie saak hoe jy hom gaan afrond nie, die eerste deel is dieselfde. Dit beteken jy moet die varkpoot sag kook in speserye. Ek gebruik my elektriese stoompot ... 40 minute en die poot is lekker sag.

Klaar in die diepvet
Nou moet jy die vark laat droog word. Oornag in die yskas sonder enige bedekking is genoeg. Die vel moet heeltemal droog wees.

Volgende vir my is die geur van die poot ... ek sit hom in 'n oondpan op 'n rakkie en vryf hom goed in met my gunsteling braaispeserye. Dan oond toe vir 1 uur teen 160C.

Reg vir die tafel
As hy nou uitkom sal jy sien dat hy al begin krispie raak. Nou kom die riller gedeelte vir baie ... daai poot gaan nou in die diepvet braaier in teen so 170 C. Dis 'n gespoeg en spat vir die vale hel in die begin, so wees versigtig. Hou hom dop en sodra jy sien die hele varkvel is lekker bros haal hom uit en laat rus hom op a draadrak. Dit laat baie vet en olie afdrip. Jy wil hom so tussen kamer temperatuur en warm kry ... jy moet hom gemaklik met die hand kan hanteer.

Op die bord
Die straatkos manne eet hom saam met lekker baie chips en 'n braai doop sous.

Vir opdiening druk jy hom eenvoudig plat met jou handpalms. Die vel breek in stukke en die vleis val van die bene af.

Ek het myne opgedien met lekker vars brood, plaasbotter en 'n bakkie spicy butternut sop.

As jy nie die diepvet ding wil doen nie dan maak jy so ... uit die yskas uit en sit jou sout en spesery op en dan oond toe ... baie warm ... 220C vir 20 minute ... dan draai jy die oond af na 170C vir nog 20 minute. Die resultaat behoort min of meer dieselfde te wees.

PS ... die ding is geil en jy moet dit nie elke dag maak nie.

Eet lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook bladsy ... Man Kos ... Like hom as jy wil.