Dinsdag 12 Mei 2015

Skons - Annelien se Lepel Skons

As daar nou een debat onder ons Boerekos mense is wat seker nooit regtig tot 'n eengesinde uitkoms sal kom nie dan is die storie oor skons. Die meer geletterde VLU bakkers sal jou dadelik vertel dat as jy die deeg in muffin pan inskep is dit dadelik nie meer skons nie. Skons is ook bekend as botter broodjies maar ek is nie geskiedskrywer of navorser nie en ek gaan my nie op hierdie pad begewe nie.

Man Kos Skep Skons
Die groot ding is dat ons baie maklik na bondeltjies deeg verwys as skons waar dit in werklikehid eintlik maar net 'n muffin is. As jy dan weer na die regte skons goeters gaan kyk dan kom jy ook gou agter dat die meeste mense maak 'n ding wat die Amerikaners 'n biscuit noem en dan noem hulle dit 'n skon.

Dit nou daar gelaat ... Man Kos is daarop gefokus om kos te maak wat mans voor lief is en waarvan vrouens ook hou. My grootste doelwit is om kos te maak wat mans ook redelik maklik kan maak ... ek maak die goed waarvoor ek lief is en dan vertel ek my storie op so manier dat 'n man dit ook dalk interresant gaan vind en self die taak aanpak.

So rukkie gelede het Annelien Pienaar 'n resep op haar blog gesit vir wat sy noem Lepel Skons ... dis ook bekend as Skep Skons en dit word in muffin panne gebak.

Laat ek dit duidelik stel ... ek kan egte regte skons bak, my ma het my geleer en Ambeleen Fandamaly het my onlangs weer so bietjie leiding gegee maar dis 'n proses wat nie baie mans sal aanpak nie want jy het geduld nodig en as dit by die botter in die meel vrywery kom dan skud baie manne hulle koppe. Jy kan jou food processor gebruik maar dis gevaarlik want binne sekondes is die botter klonte te fyn en dan is dit nie meer skons nie.

Annelien se basiese resep is die regte resep vir mans om aan te pak. En onthou ek praat nou van mans wat nie bak nie. Hier volg my variasie op haar resep. Die regte Lepel Skons is hier op die skakel.

Die bestandele is eenvoudig en ek gaan dit so vereenvoudig as moontlik.

1 Pakkie Snowflake EasyMix Savoury Muffin Mix. (500gr) Dit is bruismeel ... 4 koppies.
2 Teelepels bakpoeier.
2 Eiers
1/4 koppie olie ... ek gebruik SPAR se Olive Cooking Oil
1/4 teelepel sout ... ek glo alles moet sout inkry.
(2 teelepels suiker as jy dit soet wil maak. )
3 koppies melk.
1 teelepel suurlemoensap of asyn.

Reg vir die oond
Kry nou vir jou twee mengbakke ... een lekker groot vir die meel en so middelslag kleintjie vir die melk en olie en eiers.

Sit jou oond aan op 200C en die oondrak op die onderste derde.




Gooi die meel, bakpoeier en sout in die groot bak en klits dit goed deurmekaar met 'n whisk. As jy nie 'n whisk het nie moet jy maar sif.

Lekker goudbruin
Gooi al die melk in die kleiner bak en gooi die suurlemoensap of asyn nou in die melk.
Wag so 5 minute en jy sal sien die melk begin klonte maak.
Breek nou die twee eiers in die melk in en gooi die olie ook by.
Nou moet jy hierdie mengsel regtig goed klits. Handmenger, staanmenger, whisk of outydse eierklitser ... net wat jy voor lus het of beskikbaar het .... ek gebruik 'n outydse eierklitser want dis makliker om skoon te maak.

Dis regtig belangrik dat jy nie die meel en melk bymekaar bring voordat jy nie reg is vir die oond nie. Die bakpoeier is die ding wat jou skepskons moet laat reis en die goed werk amper soos Enos. As dit vog kry begin dit aktiveer en jy wil dit vinnig in die oond kry om die beste rys uit dit uit te kry.

Man Kos Lepel Skons
Smeer nou die muffin panne ... die mengsel maak 18 normale grootte muffins.

Sodra jou oond gereed is kan jy die melk by die meel voeg en meng vinnig met 'n metaal lepel. Ek gebruik so groot desert lepel, hy is ook reg om die skons mee te skep. Dit is 'n baie slap deeg.

Skep nou in die panne in en kry dit in die oond. My oond is effe hitsig so ek bak vir 12 minute teen 200C en dan draai ek af na 180C toe vir nog so 6 minute. Hierdie tye word baie beiinvloed deur die weer en humiditeit. So hou maar 'n ogie op die oond.

En dit is so maklik as wat dit is.

Hierdie resep wat ek gegee het is wat jy kan noem 'n basiese resep en kan die basis vorm vir 'n swetterjoel variasies.

Ek het sulke klein mozarella balletjies by My spar gekoop, omtrent so groot soos duif eiers. Ek het en bo-op elke muffin gesit en die deeg ingedruk ... moenie deurdruk tot op die bodem van die pan nie want dan gaan die kaas smelt en onder in die pan sit.

Ek het ook a 3/4 koppie vark kaiings in die meel ingemeng en so bietjie kaiings bo-oor gestrooi voor dit oond toe is.

Jy kan enige snipperde varkvleis gebruik, fyn gekapte biltong, neute of droeë vrugte.

Jy kan enige kaas in blokies sny en gebruik in plaas van mozarella.

Gebruik die Blueberry Muffin Mix en maak dit a soet dingetjie ... gooi bessies in jou deeg en sit s skeppie konfyt in a holte bo-op die muffin.

Gooi speserye in die mengsel ... kaneel, gemmer, koriander ... net waarvoor jy lus is. Eksperimenteer en leer wat werk.

Raak romanties ... gebruik skoon bruismeel en sit suiker in, vervan die melk met Appelkoos Yoghurt en los die suurlemoen uit.
Gooi chocolate chips in jou deeg en druk so paar chips bo in nadat dit in die pan geskep is. Klits vars room en vou 'n lekker likeur in die room in. Bedien dit saam.

Raak gevaarlik ... maak die soet deeg met die yoghurt maar snipper vars rissies fyn en meng in die deeg in ... druk repies groenvy in die deeg in in die pan. Hierdie een gaan jou verlei met soetigheid en so nou en dan gaan hy sê ... HOESIT !

Hierdie goedjies is so aanpasbaar dat jy omtrent enige ding met dit kan maak ... jy kan dit vir a voorgereg maak of a nagereg ... teetyd of sommer peuseltyd. Jy kan dit saam met 'n lekker stew of kerrie bedien en die koekies vervang die gewone rys of aartappels.

Die belangrikste ding is dat dit maklik is om te maak.

Kook lekker tot ek weer 'n storie skryf.

Hier is my Facebook Bladsy ... Man Kos ... like hom as jy wil.


Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking

Thank you for your comment. The comments on this blog are moderated and yours should appear soon.

Greetings
Colyn.