Ek is mal oor varktjops en is mal oor man kos. 'n Lekker vark tjop is Man Kos vir my. Die grootste probleem wat ons het is dat die oumense ons gewaarsku het teen rou varkvleis en derhalwe word 'n vark in sy maai in gebak, gebraai en gebrand.
Moderne slagpales is op die ball en masels is nie werklik meer 'n groot issue nie. Solank jy by 'n betroubare vleiswinkel jou vark koop hoef jy nie regtig te kwaai te worry nie.
Moderne slagpales is op die ball en masels is nie werklik meer 'n groot issue nie. Solank jy by 'n betroubare vleiswinkel jou vark koop hoef jy nie regtig te kwaai te worry nie.
As gevolg van eeue se indoktrinasie moet ons almal maar ons ou metodes herdink want die moderne gevoel is dat mens vleis moet kan proe vir wat dit is en dat die deurgekookte, dood gebakte voorbereidings metodes nie regtig meer vanpas is nie.
Tog met vark moet jy versigtig wees ... maar daar is 'n groot verskil tussen gaar en moerland toe.
Tweede issue is dat jy sien die tjop in die pakkie en dan hoor jy al hoe kraak die vel tussen jou tande. Dit veroorsaak dat ons fokus op die crispy kry van die vel. Ongelukkig beteken 'n crispy vel gewoonlik 'n uitgedroogde tjop. Daar is baie faktore wat die crispy vel beinvloed en hitte is maar net een.
Nou hoe gemaak ...
Tog met vark moet jy versigtig wees ... maar daar is 'n groot verskil tussen gaar en moerland toe.
Tweede issue is dat jy sien die tjop in die pakkie en dan hoor jy al hoe kraak die vel tussen jou tande. Dit veroorsaak dat ons fokus op die crispy kry van die vel. Ongelukkig beteken 'n crispy vel gewoonlik 'n uitgedroogde tjop. Daar is baie faktore wat die crispy vel beinvloed en hitte is maar net een.
Nou hoe gemaak ...
Plan 1:
1. Sny daai spekvel dadelik af as jy die vleis voorberei en sit dit eenkant.
2. Spice of sous jou tjop met jou geliefde spesery of sousie. So blerts suurlemoen en so leksel heuning maak a varkie altyd mooier en ek gooi ook sommer so bietjie mosterd saad oor.
3. Kyk nou na jou spekstrook ... spice hom en sit hom in jou gekose pan ... so middelmatig warm ... laat lê die vel op sy vetkant, nie die vel kant nie, sodat hy lekker kan uitbraai. As jy vir die gesin kook gaan jy gou gou 'n lekker pannetjie vet hê waarin die velle borrel en spoeg.
Braai daai velle lekker bros en ligbruin ... passop vir brand. Dis omtrent soos kaiings maak.
Nouja nou is die vel uitgesort en jy het 'n lekker pan met pure varkvet in ... pak nou jou tjops en terwyl die velle op papier lê en peins.
Braai die tjop tot hy so lekker korsie het en flip hom om. Nou die anderkant ... nog a flip vir so minuut en haal die tjops uit en sit dit op jou opdien bord ... laat hulle nou net solank rus as wat jy gebraai het.
1. Sny daai spekvel dadelik af as jy die vleis voorberei en sit dit eenkant.
2. Spice of sous jou tjop met jou geliefde spesery of sousie. So blerts suurlemoen en so leksel heuning maak a varkie altyd mooier en ek gooi ook sommer so bietjie mosterd saad oor.
3. Kyk nou na jou spekstrook ... spice hom en sit hom in jou gekose pan ... so middelmatig warm ... laat lê die vel op sy vetkant, nie die vel kant nie, sodat hy lekker kan uitbraai. As jy vir die gesin kook gaan jy gou gou 'n lekker pannetjie vet hê waarin die velle borrel en spoeg.
Braai daai velle lekker bros en ligbruin ... passop vir brand. Dis omtrent soos kaiings maak.
Nouja nou is die vel uitgesort en jy het 'n lekker pan met pure varkvet in ... pak nou jou tjops en terwyl die velle op papier lê en peins.
Braai die tjop tot hy so lekker korsie het en flip hom om. Nou die anderkant ... nog a flip vir so minuut en haal die tjops uit en sit dit op jou opdien bord ... laat hulle nou net solank rus as wat jy gebraai het.
Die rusproses is belangrik want die vlei is baie warm aan die buitekant, eintlik oorgaar maar nog koel in die binnekant, tydens die rus proses gee jy die hitte tyd om mooi stadig deur die vleis te trek en te balanseer ... dit laat jou vleis dan heeltemal gaar word in die middel. Ek was self verbaas toe ek lees dat vleis by 65 C gaar is. Al wat ons moet doen is om te leer dat temperatuur die vleis gaar maak en nie hoe dit lyk nie.
Siedaar ... liplekker sappige tjops en crispy vel. The best of both worlds.
Plan 2:
Hierdie plan is vir die wat 'n oond het en lus is om bietjie uit te hang.
Begin met 'n lekker diep pan ... kap so een of twee appels op in blokkies. Gooi genoeg water in om die appels te bedek. Strooi nou so twee of drie eetlepels suiker oor, bruinsuiker is lekker vir my, 'n blêrts heuning en suurlemoensap. Bietjie sout en laat die water toe om te begin kook.
Nou hier kan jy jou smaak so bietjie prikkel ... ek gooi kaneel, gemaalde gemmer en nutmeg in die appel pan ... moenie te kwaai wees met die gemmer nie. Net terloops, ek is nie 'n slaafse volgeling van mates as dit by geur kom nie. En moenie vergeet dat daai knippie sout gewoonlik al is om die smake te laat opspring.
Hou jou oog op hierdie pan ... jy wil hê daar moet 'n lekker sous vorm in die pan. Moenie worry oor die appels nie ... hulle gaan nog oond toe, so hulle gaan verseker gaar word ... werk aan die sous.
Terwyl die appels nou pret in die pan het, gooi jou geliefde speserye op die vark tjops en vryf dit so bietjie in. Ek jaag ook sommer bietjie aartappels deur my mikrogolf oond sodat dit klaar gaar is.
Vat 'n bakplaat en smeer hom met olie. Pak nou die tjops mooi uit op die plaat, maak seker jy plaas die beste kant bo want jy gaan die tjops nie omdraai nie.
Maak jou oond lekker warm, so 180 C werk vir my. Eintlik so bietjie aan die verkeerde kant van 180 C ... menende warmer.
Skep nou die appelsous oor jou tjops en pak op elke so paar stukkies appel. Los die res van die sous en apples in die pan, jy dit later gebruik as jy opskep.
Wat ek gewoonlik doen is om nou so bietjie room en 'n knerstie mosterd by die sous in die pan te sit en dit net lekker warm te hou, moenie laat kook nie want dan gaan die room split.
Sit die aartappels nou ook op die plaat.
Nou in die oond in op die middelste rakhoogte ... so 30 to 40 minute kan werk maar hou maar a ogie. Jy wil hê die vleis moet vinnig bak maar dit moenie brand nie.
Jy sal sien as dit reg is vir jou. Sit die oond af en berei jou borde voor. Laaste haal jy die tjops uit en jy lig hom mooi op uit die pan uit en sit hom op dieselfde kant in die bord. Skep nou die laaste appels en sousies oor die tjops en geniet dit.
Gewoonlik sal die vel nou ook lekker bros wees maar as jou tjops 'n dik vel aan gehad het, soos wat soms gebeur ... sny ek die velle af sodra die oond afgaan en sit die klomp repe in a pan en braai dit verder uit.
PS ... Checkers het deesdae wonderlike vark snitte.
Geen opmerkings nie:
Plaas 'n opmerking
Thank you for your comment. The comments on this blog are moderated and yours should appear soon.
Greetings
Colyn.